Tip na „véču“

Autor: Eva Otavová
Předměty: Cílevědomost Družina - výzvy Kreativní myšlení Odpočinek Osobnostně rozvojové výzvy Pozitivní nastavení Tvoření  |  Věk: Druhé trojročí Předškolní věk První trojročí Třetí trojročí  |  Typ pomůcky: Nápad Vnitřní výzva  | 

Ahoj všem, pro koho je kuchyň a práce v ní takřka druhým domovem, ale také ahoj všem, koho to do kuchyně pracovně moc netáhne!

Dnes jsem tu totiž s domácí pomazánkou, která je fakt super jednoduchá a výborná 🙂

Budeš potřebovat:

  • Zakysanou smetanu
  • Bílý jogurt (lepší hutnější jako třeba „řeckého typu„, ale není podmínkou)
  • Sůl
  • Dle chuti: česnek, jarní cibulka, pepř, …

Vezmeš si mísu a dáš do ní sítko. Navrch položíš čistou utěrku. Celé to položíš na kuchyňskou váhu a tu zapneš, aby tam bylo napsáno: 0 gramů.

Do utěrky dáš zakysanou smetanu a jogurt – od obojího stejné množství. (Např. 200 gramů smetany a 200 gramů jogurtu, nebo 100 gramů smetany a 100 gramů jogurtu). Podle toho, jak velké množství plánuješ připravit.

Trochu to promícháš, aby se ty dvě ingredience smísily.

A potom tu směs zakryješ zbytkem utěrky, co Ti kouká z cedníku a vložíš do lednice.

Tam to nech přes noc „vyčůrat“. Oddělí se od toho takzvaná syrovátka, taková na pohled nažloutlá voda, a zachytí se v té míse. Se syrovátkou nalož dle uvážení, jde z ní udělat třeba koktejl, nebo si jí vypít jen tak, někomu to nechutná a vylije do dřezu. Zvaž sama/sám :-).

Z utěrky dáš směs, která krásně ztuhla, do čisté mísy a přidáš dle chuti sůl, pepř, česnek, nebo třeba jarní cibulku. Můžeš si udělat i více variant – jedna jen slaná, jiná jen česneková apod.

Nech ještě aspoň hodinu nebo dvě v ledničce, ať se chutě spojí (česnek potřebuje do pomazánky trochu proniknout).

A pak už mažeš na chleba a podáváš celé rodině 🙂

Tak co? Jdeš do toho? 🙂

Já už mám v ledničce a jde se konzumovat.

Napsat komentář